Att studera vid RWTH Aachen

I det här inlägget tänkte jag nämna vilka kurser jag läser den här terminen, men även beskriva hur studierna är upplagda i allmänhet här i Aachen.

Ett studieår är precis som i Sverige uppdelat i två terminer. Här kallas de dock vinter- respektive sommartermin. Vinterperioden pågår från Oktober till Januari med tentaperiod i Februari och Mars, medan sommarterminen pågår från April till Juli plus tentaperiod de följande två månaderna. Till skillnad från Linköping är terminerna inte uppdelade i läsperioder, utan alla kurser läses under en hel termin. Dessa kurser läser jag nuvarande termin:

  • Signale und Systeme: En kurs i signaler och system som ersätter motsvarande kurs vid Liu. 
  • Mathematische Methoden der Elektrotechnik: Kursen tar upp diverse matematiska metoder som används inom elektrotekniken. Viss repetition från sådant jag läst tidigare, men även om vissa koncept är nya så är nivån ganska grundläggande eftersom det är en förstaårskurs.
  • Programmierung und Datenstrukturen: En programmeringskurs i C. Efter att ha läst igenom kursplanen trodde jag att den skulle fokusera mer på algoritmbeskrivningar, men det visade sig vara en grundläggande kurs i C som än så länge varit ganska enkel eftersom jag redan hade viss erfarenhet av liknande programmeringsspråk.
  • Numerische Mathematik: En kurs i numerisk matematik, antagligen ganska lik kursen i beräkningsmatematik vid Liu.
  • Språkkurs i kinesiska: Att gå en språkkurs hade jag planerat, dock var tanken snarare att det skulle vara en tysk sådan. Men eftersom jag inte fick mitt student-ID i tid för att kunna registrera mig för ett språktest (obligatoriskt om man redan hade kunskaper inom språket) behövde jag hitta någon annan kurs och spontananmälde mig till en grundkurs i kinesiska.

Dessa kurser läser jag alltså för tillfället och i Februari/Mars är det dags för tentor. I allmänhet är kurserna uppdelade i föreläsningar, övningar, samt lektioner. På föreläsningarna presenteras kursens innehåll teoretiskt, ganska likt de flesta föreläsningar vid Liu, förutom att endast små, grundläggande exempel räknas. Större exempel gås istället igenom på övningarna, som liksom föreläsningarna hålls i stora salar, men som är avsedda för att gå igenom exempel. På lektionerna får man räkna uppgifter självständigt med handledning av läraren, dessa gås oftast igenom i slutet av lektionen. En vanlig uppdelning är att föreläsningarna hålls av den kursansvariga professorn, övningarna av en doktorand och lektionerna av en eller två studenter från en högre årskurs. Föreläsningar och lektioner pågår i 90 minuter utan rast.

En stor skillnad från hur det är i Linköping är att det inte finns några tavlor här, varken Whiteboards eller griffeltavlor. Av den anledningen används främst Power point på föreläsningar och när något behöver handskrivas, till exempel vid lösning av exempeluppgifter, används antingen en surfplatta kopplad till projektorn eller en kamera som filmar ner på ett fysiskt papper. Vid enstaka tillfällen händer det även att föreläsare använder overhead och skriver på plastfilm…

Kanske dags att uppdatera mikrofonsystemet?

Något jag noterat är att många studenter börjar droppa av från föreläsningarna ganska tidigt på terminen. Detta fenomen beskådas nog enklast med ett exempel:

Men nu tror jag att klockan är kvart över, vilket betyder att det är dags att avsluta det här inlägget och att det är dags att röra sig mot veckans sista föreläsning.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s