Juletid och en ”riktig” tenta

Nu har jag skrivit en officiell tenta. På huvudsakligen två sätt känns tentamina vid BIT mindre allvarliga än vid LiU. För det första bestämmer de bara en del av betyget. Ofta kan ens prestationer inom andra områden i kursen väga minst lika tungt, till skillnad från hemma då det inte sällan är en tentamen som avgör hela kursens utfall (såklart finns det kurser med övervägande labbar eller andra inlämningar). För det andra är den givna tiden på tentan kortare. Jag som är van vid femtimmars-skrivningar tycker att det är väldigt kort med bara två timmar, och det är svårt att visa bredden av det man lärt sig under kursen. Denna kurs ger motsvarande 8 tekniska högskolepoäng, vilket är större än de flesta kurser vi läser på teknisk fysik och elektroteknik vid LiU.


För två veckor sedan begav jag mig till en sal i Byggnad 8 för att examineras i reglerteknik. Decembermorgonen är solig och det har börjat bli kallt. Utanför byggnaden hänger en lång röd banderoll som i uppfostrande syfte uppmanar studenterna att vara ärliga och inte fuska. Korridorerna ekar tomma, det verkar som att vi är en av de få studentgrupperna som tenterar nu. Jag tar mig in i tentamenssalen som är ett helt vanligt klassrum. Eftersom jag inte riktigt vet vad jag kan förvänta mig är jag lite nervös. Vi har inte fått reda på hur exempeltentor kan se ut, endast fingervisningar om vilka områden i kursen som är viktiga att kunna.

En kvinna står och skriver studentnummer på svarta tavlan i rader motsvarande klassrummets topografi, och vi tar de platser vi är hänvisade till. Så småningom om kommer examinatorn in i rummet bärandes på vikta buntar av vaniljvitt papper som hon lägger längst fram. Ingen allmän information ges i början av examinationen, i kontrast till LiU där varje skrivning inleds med ett par minuters information både på engelska och svenska om alla tänkbara regler. Vi är några utbytesstudent som hinner önska varandra lycka till innan det närmar sig 9:50, och klockan ringer. Som på signal tar tentavakten och examinatorn för sig att börja dela ut tentorna och man får börja direkt(!) när man får sitt exemplar. Pennor raspar i full fart i bakgrunden. Tentan är i A3-format, en sida med uppgifter hophäftade med två stora blad där man ska teckna sina svar samt namn och studentnummer. Tidsramen gör mig ganska stressad, men är ändå tillräckligt stor för att tillåta behandling av samtliga uppgifter. Klockan ringer under skrivningens gång som en indikator på att ytterligare 45 minuter har passerat. Röster ekar och dör ut utanför klassrummet. Snart är hela tiden slut och exakt 11:50 ropar examinatorn åt oss att släppa pennorna och kommer därefter för att samla in alla papper. Jag och Alex går sedan och äter lunch med en kurs mindre att tänka på.


En annan sak bekant för studenter är hur man ska planera sin tid i tentaperioden. Om man funderar på att studera utomlands bör man vara beredd på att ens studierytm kommer att behöva ändras lite. På BIT finns inga fasta veckor för examinationer. Istället sker alla skrivningar någon gång efter kursslut, det verkar som att det oftast är en eller två veckors mellanrum. (Kan ni tro att examinatorn ibland inte ens vet huruvida slutprovet ligger innan, under, eller efter de officiella provveckorna?) Det blir svårare att fokusera på att plugga till en tenta när föreläsningar går som vanligt och läxor och andra arbeten ska in. Men inget är omöjligt, det gäller helt enkelt att börja repetera i tid.

Kinesisk jul

Tiden går med stormsteg och nu är det bara ett fåtal dagar till den svenska julhelgen, men här är det inte frågan om någon särskild julstämning. Det kan delvis bero på att jag är för upptagen med att studera (därav pausen i bloggandet) för att tro att jag snart är ledig. På julafton, dagen till ära, har jag föreläsningar i sannolikhet och programmering. Som tur har tentorna planerats in omkring det västerländska nyåret och jag åker hem till Sverige redan den andra veckan i januari. I skrivande stund är det i snitt mellan 5 och -5 grader på dagarna – om man har tur är det soligt och det gör stor skillnad i upplevd värme. Vi är bortskämda med vädret jämfört med er i Sverige som jag förstår har det regnigt och ruggigt. Snö har fallit två gånger, men det som kom smälte bort dagen därpå. Luftkvalitén har varit bra överlag vilket är ett stort plus, jag var beredd på betydligt värre.

Julandan i Peking är till 90 procent kommersiell; i gallerior hänger (ibland pampiga, ibland smaklösa) julprydnader i taken, stora julinstallationer som enligt mig slår NK:s skyltning med hästlängder dominerar öppna ytor, och julmusik (mest Mariah Carey men också Elvis) konkurrerar om etern med gastande butiksbiträden. Det är ändå speciellt att julen manifesterar sig tydligt i ett land där få faktiskt firar jul, i Sverige har vi ju (ännu) inte någon allmän aktivitet eller uppståndelse vid det kinesiska nyåret eller andra kinesiska högtider. Julen är som bekant knuten till kristendomen och det finns en minoritet med kristna i Kina. Deras syn på julen handlar förmodligen om något annat än ohejdad konsumerism, men de tar inte så stor plats i offentligheten. Deras historia är en annan, och det blir mer om denna nästa gång. God jul!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s