Nationaldagen

Morgonen den första oktober kommer jag och några andra studenter på idén att ta oss ut och försöka få en glimt av paraden. Staden har blivit mer och mer stängd under den föregående veckan, man blir oftare mer noggrant visiterad på tunnelbanan och vakterna vid campusentrén kan be om ens legitimation vid ingången. Till vår hjälp har vi en bild över de tunnelbanestationerna som är stängda under dagen. Händelserna vid Himmelska Fridens torg är endast för de exklusivt inbjudna och universitetsadministrationen uppmuntrar oss att kolla på firandet via nätet. En tidig frukost intas och sedan promenerar vi mot tunnelbanan. Det visar sig att bilden inte stämmer helt, den närmaste tunnelbanestationen är helt igenbommad. Vi kliver på en buss istället, och efter några byten är vi någon kilometer närmare vårt mål. Att promenera in till centrum tar flera timmar så vi hoppar på ett gäng cyklar från gatan och skannar deras QR-koder; ’Hello!’ piper de när låset på bakhjulet glider upp.

Vakter på Guangningbo Jie.

Vinden fläktar i den 30-gradiga hettan som fortfarande ockuperar Peking den första oktober. Vi rullar söderut och stöter snart på en stor korsning som bara kan korsas via en bro. Vi baxar upp cyklarna på en ramp och väl uppe på toppen har en stor samling kineser stannat och står redo med sina mobilkameror riktade mot den tomma gatan. Nere vid korsningen börjar ett gäng vakter spärra av vägen ytterligare och folk klungas kring stora gula staket. Jag frågar en kvinna om paraden kommer att gå förbi här (vi befinner oss fortfarande över en halvmil från paradgatan) och hon svarar att hon betvivlar det, men att några stridsflygplan kanske kommer att flyga förbi. Vi står och trängs med cyklarna och diskuterar om vi ska stanna eller försöka ta oss vidare. Folk vandrar åt båda hållen på gångbron och flera får för sig att åka upp med sina mopeder och tutar frenetiskt för att ta sig till andra sidan. En tant i pyjamas beklagar sig högljutt över att folk står i vägen. Små barn sitter på sina föräldrars axlar och viftar med kinesiska flaggor i väntan på att något spännande ska hända.

Achtung Panzer!

Snart börjar ett muller ljuda i bakgrunden och rätt var det är kör en sandbeige pansarvagn kring hörnet av en byggnad. Den efterföljs av ett tåg av andra militärfordon i många färger och storlekar. Plötsligt hörs ett dån och någon i folkmassan ropar för att påkalla allas uppmärksamhet till fem flygplan som svävar i formation lågt över husen. Som en man vänder sig alla på bron, fortfarande med telefonerna i högsta hugg, mot himlen. Tyvärr är luftföroreningarna relativt påtagliga och sikten halvgod, så de är inte helt lätta att se. Processionen håller på i minst en kvart och med jämna mellanrum fortsätter flygvapnet att dundra förbi. Lika normalt som att gå i (välskötta) djurparker och titta på djur kan vara ett nöje så är det för kineserna minst lika spännande att se på när fosterlandet spänner musklerna i en militärparad. Gamla som unga spanar entusiastiskt efter pansarvagnarna och J-20:na som om de vore pandor eller havsörnar. Stämningen är god. Resten av dagen cyklar vi vidare genom staden men vi ser inte så mycket mer av paraden. Vi avslutar med en promenad i en park tills dess att vi kan åka hem med tunnelbana. När jag kommer hem på kvällen tittar jag en stund på paraden och konstaterar att även om internet är sporadiskt tillgängligt när man surfar på ’vanliga’ hemsidor så går det utan problem att blixtsnabbt koppla upp sig till kinesisk stadsmedia och streama partiordförandens tal i extremt hög upplösning helt utan störningar.

Folkmassa framför porträtt av Sun Yat-sen på Himmelska Fridens torg den 2:a oktober.

Idag regnar det för första gången på veckor och temperaturen har skönt nog rasat till härliga 15 grader. Campus är väldigt tomt, de allra flesta har åkt hem över lovet. Luften känns mycket friskare nu, och de kommande dagarna ska vi inte få det varmare än 25 grader. Igår var vi på Ikea och jag köpte en ordentlig garderobsinredning, en pressobryggare och ett paket kaffe, samt njöt av en köttbullelunch. Nu på måndag börjar föreläsningarna igen och dessutom två spännande nya kurser!

Annons

En reaktion på ”Nationaldagen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s