Första tiden i Tyskland

Torsdagen den 12:e september landade flyget på Düsseldorfs flygplats. Eftersom jag befann mig i Düsseldorf och inte behövde infinna mig i Aachen förrän veckan efter passade jag på att stanna ett par dagar i Düsseldorf.  

Den första dagens höjdpunkt var Bundesliga-matchen Düsseldorf-Wolfsburg. Men innan dess hann jag med en lång promenad i staden, och kan konstatera att Düsseldorf är en fin stad med spännande arkitektur. De gamla kvarteren ligger vägg i vägg med nybyggda kvarter med modern stil och stadens gamla hamn har byggts om till ett modernt kvarter som kallas ”Medienhafen” (mediahamnen), eftersom många företag inom mediebranschen har hittat dit. Framåt kvällen var det dags att röra sig mot stadens norra delar för att kolla på fotboll, som sagt Düsseldorf mot Wolfsburg i Bundesliga. Efter några vändor fram och tillbaka på arenaområdet med skyltar som visade fel och vakter som pekade åt fel håll hittade jag till slut min plats. Stämningen på arenan var god, och blev inte sämre när hemmalaget tog ledningen i den 16:e minuten. Glädje blev dock kortvarig, 13 minuter senare kvitterade Wolfsburgs till 1-1. Och efter en händelsefattig andra halvlek utan mål blev detta även matchens slutresultat. En häftig upplevelse trots att matchen inte var den allra mest underhållande.


Nästa dag inleddes med ett besök i Rheinturm, ett torn med utsiktsplats 168 meter upp i luften och med utsikt över stora delar av bundeslandet Nord-Rhein Westfalen. Därefter blev det en spontan båttur på Rhen, där man bland annat fick beskåda ovan nämnda Medienhafen på närmare håll. Kvällen tillbringades i Düsseldorfs gamla stad (Altstadt), som med sina 300 pubar ibland kallas ”världens längsta bardisk”. Där testades bland annat den lokala, traditionella ölsorten Altbier. En överjäst öl som serveras i små glas och karakteriseras av sin mörka färg och fina skumkrona.


Morgonen efter var det dags för avfärd till Aachen, en tågresa på en dryg timme. Där fick jag träffa min tyska rumskamrat som visade mig lägenheten där jag kommer bo den närmaste tiden. Att kommunicera på tyska gick förvånansvärt bra. Dagarna sedan dess har främst ägnats åt att få klart alla förberedelser innan introduktionsveckor och sedan studierna drar igång, bland annat inskrivning som invånare i Aachen och registrering som student. Tiden som blev över passade jag på att lära känna staden samt besöka några platser i närområdet. Till exempel Dreiländereck, platsen där Tyskland, Belgien och Nederländerna möts. Där fanns även ett torn med utsikt över dessa länder.


Dagen innan det här inlägger publiceras var det återigen dags att kolla på fotboll, den här gången Bayer Leverkusen mot Union Berlin. Även här var stämningen god, såväl hemmaklacken som den tillresta bortaklacken höll igång med sång och ramsor matchen igenom. Resultatet? En stabil hemmaseger, 2-0 till Leverkusen.

Och av oklar anledning firades hemmasegern med fin skotsk musik:


Inte helt oväntat har jag även lärt mig några nya tyska ord sedan ankomst till Tyskland, och tänkte därför avsluta med en kort språkkurs, som kan tyckas vara något förvirrande. Här följer några tyska ord och deras svenska översättningar:

  • Stroh – halm
  • Halm – strå
  • Strohhalm – sugrör

Bis bald!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s