Dagarna i Graz har hittills gått väldigt fort. Det började med ett varmt välkomnande av hyresvärden, som visade mig runt i lägenheten och förklarade hur allt fungerade. Jag är väldigt lyckosam över hur jag bor. Jag fick möjlighet att hyra en egen lägenhet i den norra delen av Graz och på östra sidan av floden Mur. Det är ett väldigt tryggt område och min hyresvärd bor precis intill. Jag har tillgång till trädgård på baksidan, och jag delar den med inte mindre än en katt och två kaniner.
Under de första dagarna efter jag anlänt, var det mycket praktiska förberedelser. Något av det första jag gjorde, var ett fylla i och lämna in en Meldezettel, vilket är ett dokument som registrerar mig som boende här i Graz. Och det har hittills visat sig vara väldigt viktigt, eftersom det var något jag behövde för att bland annat öppna upp bankkonto, skaffa nytt mobilabonnemang och fixa internet.
Jag fann även tid att upptäcka staden och besöka ett mästerverk av arkitektur, som kallas The Stairs of Reconciliation. Det är en dubbel spiraltrappa som byggdes under 1400-talet, och är en av få konstruktioner av denna typ i världen.


Det dröjde ett par dagar efter ankomst till mitt första möte med andra utbytesstudenter. ESN här i Graz, bjuder in till pubkvällar en gång i veckan. Och jag var snabbt där när möjligheten gavs, för att lära känna nya människor och prova på lokala förfriskelser från stadens bryggerier.
Helgen den 14-15 september kom med en oväntad överraskning. I Graz var det den årliga festivalen Aufsteirern, vilket lockar mycket lokalt folk från Steiermark [förbundsland i Österrike]. Festivalen håller på i tre dagar, där den sista dagen är som störst med över 100 000 besökare.


Det är en traditionell festival, där Tracht är den självklara klädseln. Tracht är det tyska begreppet för folkdräkt, och i Bayern och Österrike är de välbekanta Lederhosen en möjlig del av klädseln. Så men den rätta klädsel redan tillhanda, kände jag mig snabbt som hemma på festivalen.


Jag mötte upp med några andra utbytesstudenter och upplevde tillsammans med dem, den lokala maten och drycken. Något som var helt nytt för mig var den lokala säsongsbundna drycken Sturm. Det är ett slags vin, där man har avbrutit fermentationsprocessen i förtid. Vad man får är ett sötare vin, med lägre alkoholhalt. En väldigt uppfriskande och god dryck, när det är varmt ute.


Vi lyssnade på den traditionella musiken och underhållningen, som man kunde finna i nästan varje kvarter. Jag uppskattade verkligen festivalen överlag, med sin gemytliga kultur och dess läckerheter, det är en helg jag inte kommer att glömma.

Slutligen besökte vi Schloßberg, vilket är ett berg i mitten av staden med en fästning. Transportmöjligheterna upp och ned härifrån är många, och för den modiga kan ta ta en rutschkana ned genom berget. Uppe på berget finner vi flera byggnader, där klocktornet är det mest kända. Vi såg fästningen uppe på berget, med sina sex meter tjocka murar. Och där intill den kinesiska paviljongen med bästa utsikten över staden.


För mig fortsatte äventyret ett par dagar senare. Jag hade bestämt mig för att besöka Bergruine Gösting, vilket är en gammal ruin i utkanten av staden. För att komma dit, krävdes det en kort men påfrestande vandring uppför berget. Väl däruppe träffade jag några äldre herrar, som tillhörde lokalbefolkning. De hade som aktivitet, att varje vecka vandra upp till Bergruine Gösting för att äta lunch tillsammans.

Lunch uppe på berget, kom från den lilla ”resturang” som fanns vid ruinen. Helt utan elektricitet och vatten, erbjöds det ändå kylda drycker och varm mat. Traditionell kost tillagat på traditionellt vis över vedspis.
Uppe från ruinen har man en fantastisk vy över Graz, och det var en av anledningarna jag vandrade upp dit. Det är definitivt en plats jag kommer besöka igen.


