Avslut

Så var det sommar och slut på tentaperioden. Hela vårterminen har jag studerat på plats vid LiU och det har inte blivit mycket kontakt med Peking. I mitten av april fick jag beskedet från BIT att distansläget där delvis skulle upphöra. Eftersom vi utbytesstudenter hade fått våra visum tillfälligt upphävda och inte fick åka in i landet fanns det en ”risk” att vi inte längre kunde delta i undervisningen. I vanlig sed informerade universitetet oss om ändringen av visumregler först två veckor efter att beslutet trätt i kraft. Vi fick därför rekommendationen att avsluta våra utbyten eller skjuta upp terminen till nästa år; jag valde det första alternativet och har inte sett tillbaka sedan dess.

Till en början var jag orolig att jag skulle hamna i otakt med min studieplan eftersom jag inte kan läsa de kurser jag behöver denna termin. Dessa kurser har jag nu ersatt med kurser jag eventuellt skulle ta nästa termin eller år, och jag planerar att under sommaren läsa in det jag inte kunnat läsa i våras. Tack och lov ser det ut att lösa sig väldigt bra med tanke på situationen. Jag är mycket lättad över att inte har gått distanskurser vid BIT efter att ha fått en inblick i formatet. I våras började jag en i termodynamik och statistisk mekanik där kursmaterialet endast bestod av powerpoints och en ljudfil där föreläsaren läser de korta texterna på powerpointen utan att förklara sammanhanget. Jag ödslade ingen tid på den kursen.

Fyra hörn av Kina

Min termin i Peking var spännande och lärorik, det gör mig lite sorgsen att jag inte kunnat tillbringa våren (under normala omständigheter) i staden. Jag upplevde att min språkförmåga utvecklades snabbt av att vara där, speciellt teknisk kinesiska som är svår att få i Sverige. Jag fick se universitetsmiljön där de kinesiska studenterna vistas, interaktioner mellan studenter och lärare; samt bevittna en del av samhället, inkomstskillnaderna, den undanskymda religionen, skyskraporna och de mer nedgångna områdena, massövervakningen, propagandaaffischerna, (o)betydelsen av säkerhet, en hel del kläder med komiska tryck, bråk i offentliga miljöer, en kultur av generositet, och mycket annat som gav perspektiv på tillvaron här i Sverige.

Det kanske inte känns som det bästa tillfället att planera utbytesstudier just nu, men snart är det ett nytt år, och det finns goda anledningar att åka. Man får anpassa sig till förhållanden man inte är van vid, ta ansvar för sina studier, uppleva intressanta kulturkrockar, och sammantaget bli mer självständig.

Några saker som kan vara bra att tänka på (ej nödvändigtvis i denna ordning) är:

  • Språket. Det går ofta att ta sig fram utan att kunna det inhemska språket, men det är en väldig fördel, speciellt i Kina där det ses som något positivt att man lärt sig mandarin. Jag dock träffat kreativa utbytesstudenter som lyckas hacka sig fram relativt väl med Google Translate och fiffiga tricks. Till och med fraser som ‘por favor’, eller ‘gracias, señorita’ kommer man oanat långt med.
  • Maten. Vissa saker kan man inte längre få tag på (eller så är de dyra). Exempelvis kan det vara svårt som vegetarian i Kina.
  • Studierna. Att man kan få den kvalitet på studierna man önskar och att kurserna man behöver eller vill läsa faktiskt ges på universitetet.
  • Staden och läget. Vad kan man göra i staden och var ligger campus? Behöver man pendla?
  • Boende. Ta reda på om man kan skaffa eget ställe om man inte vill bo i dorm (relevant fråga: är det utegångsförbud på kvällen?).
  • Ta tillfället och utforska staden och landet så fort du kan! Studierna kommer snabbt att dra igång och då är det inte säkert att man kommer iväg!

Nu börjar sommarstudierna för mig, förhoppningsvis kan jag även hinna med att plugga en del kinesiska innan höstterminen. Alla lösa trådar från Peking har snart knutits ihop; jag har fått mina betyg, och nu är även en del av de saker jag lämnade i mitt rum på väg tillbaka med flyg tack vare en vänlig administratör.

Glad sommar!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s