Propaganda vs skrämselpropaganda

I måndags började vårterminen vid BIT, men inte som vanligt. Universitetet fortsätter att hålla campus stängt och alla kurser hålls online på universitetets nätplatform. Jag som befinner mig i Linköping har skrivit upp mig på en kurs (tills vidare på distans) i termodynamik och statistisk mekanik som började i tisdags, samt ett par andra kurser som inte drar igång förrän i slutet av april. På så sätt hoppas jag kunna avsluta den första perioden av vårterminen vid LiU och möjligtvis gå de senare kurserna på plats i Peking, men den verkligheten känns avlägsen just nu. Inga nya besked har kommit från universitetet. Campus använder temperaturkontroller vid ingångarna (liksom vid affärer och i tunnelbanan) och vad jag förstår får ingen lämna området om det inte är absolut nödvändigt. Vi utbytesstudenter som lämnat landet har fått lova att inte återvända förrän administrationen ger klartecken. Att studera på distans är inte alls det jag hoppades på, men jag har inget emot att pröva några veckor. Vi har nu fått material för termodynamikkursen i form av PowerPoint-presentationer. Positivt är att jag slipper gå upp klockan 3 på morgonen för att lyssna på föreläsningar, men mindre kul att det är enda materialet vi har fått. Att lägga mer tid på mina andra kurser som behandlar förstärkningsinlärning eller Hilbertrum lockar mer i nuläget. Snart är det dessutom tentaperiod här.

Föga förvånande är Pekings propagandamaskineri i full gång och jag blev i veckan tillfrågad av administrationen vid BIT att ta ett kort på när jag sitter och tittar på en video. Klippet visar universitetets partisekreterare och rektorn som båda talar om att ta efter landets store ledare i kampen mot viruset. Det kanske känns tryggt att få tydliga direktiv att följa, men frågan är om budskapet inte ekar tomt i mångas öron; i dyningarna av epidemin har mycket ilska riktats mot en partiapparat som inte alltid agerat med folkets bästa i åtanke, och brister på många andra områden. Många kineser blir säkerligen påminda om hanteringen av SARS 2002. En tidning i Xi’an fick dra tillbaka en artikel där det påstods att en kvinnas nyfödda tvillingar dagen efter födseln frågade fadern var deras mor var. Andra artiklar framhåller landets framgångsrika hantering av situationen. Universitetets ledning är måna om att visa upp bilden av att situationen är under kontroll och studierna är i full gång, vilket ändå stämmer till viss del. Alla studenter uppmanas att skicka bilder när de pluggar i samband med onlineföreläsningar, eller håller ”spontana” konversationer om kurserna sent på natten över WeChat. Jag är tveksam till att de små artiklarna de skriver ihop med materialet får särskilt stor spridning, men det verkar å andra sidan spela mindre roll.

Vad som däremot har fått mer spridning de senaste veckorna är coronaviruset och i synnerhet nyheter om dess framfart som börjar ta närmast tjatiga proportioner (infodemi?). Från att bestämt ha hävdat att viruset inte är farligare eller mer märkvärdigt än säsongsinfluensan gör delar av media nu sitt bästa för att informera om varenda misstänkt och bekräftat fall via liverapporteringar. Sinnesstämningen i Japan har ändrats betydligt och skiftningar sker även här i Sverige när lager av munskydd och handsprit i butikerna avtar snabbare än en funktion i Schwartzklassen. Ingen är sugen på att sitta instängd i sitt hem veckor i streck med bara enstaka turer till affären, men än är det långt dit och takten med vilken antal nya fall ökar ser ut att ha saktat ned i Kina de senaste veckorna. Det är dock inte svårt att föreställa sig oron som spridit sig i Wuhan, speciellt som informationen från staten har varit knapphändig. I några av de trånga utrymmena är det ändå några som håller modet uppe. En man ska enligt rapport ha livestreamat på sociala medier när han sprang ett ultralopp på cirka 50 kilometer i sin lägenhet. Det vore mycket imponerande om det är sant, inte bara med avseende på sträckan, själv storknar jag av enormigheten att springa på löpband och det kan inte vara mycket bättre.

Godnatt!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s