Tenta- och Karnevalstider

Efter någon månads uppehåll med först julledighet och sedan tentapluggande är det äntligen dags för ett nytt inlägg. I det här inlägget tänkte jag skriva lite om tentorna här i Aachen, samt om det pågående karnevalsfirandet.

Tentor

Som jag har skrivit i ett tidigare inlägg består ett läsår här av två terminer med tillhörande tentaperioder. När det här inlägget skrivs är jag mitt inne i min första tentaperiod, som pågår från början av februari till slutet av mars. Tentorna är väsentligt kortare än i Linköping, skrivtiden är mellan 60 och 120 minuter. Fyra tentor har hittills skrivits, med vissa konstiga upplevelser. Det första jag märkte var att given starttid bara är ungefärlig, ibland sker in ens insläpp i salen förrän efter denna tidpunkt.  Vid det mest extrema fallet öppnades dörrarna en kvart efter utsatt starttid. Efter ytterligare en kvart av instruktioner och utdelning av tentablad var jag fullt förberedd på att börja skriva, men till min stora förvåning började då tentan gås igenom, fråga för fråga, med motiveringen att alla skulle få se frågorna innan skrivtiden började.

Eftersom tentorna är såpass korta handlar det mer om att memorera och snabbt kunna komma på och skriva ner det man kan, medan det vid Liu oftast är nödvändigt att tänka efter mer och att alltid vara noggrann. Säkerheten vid tentorna är i allmänhet inte lika strikt som i Linköping. T.ex. är tentavakterna inte speciellt pigga på att gå runt och hålla koll så att inget olovligt sker, utan sitter snarare och väntar på att tentatiden ska ta slut. Dock är det, till skillnad från vid Liu, inte tillåtet att skriva med suddbar penna eftersom det inte ska vara möjligt att på något sätt göra förändringar i efterhand.

Karneval

Som ett kort avbrott i tentaperioden firas den årliga karnevalen. Den invigs enligt tradition den 11/11 kl. 11.11, för att sedan gå in i en betydligt mindre intensiv period fram till den så kallade ”smutsiga torsdagen” (i år 20 Februari) då det största firandet påbörjas och pågår fram till askonsdagen (dagen efter fettisdagen, i år 26 Februari). De gemensamma nämnarna för de olika festligheterna är att folk klär ut sig och dricker öl, samt att typisk karnevalsmusik spelas. Den intresserade kan kolla upp band som Kasalla, Höhner och Brings, men framför allt den populäraste låten ”Viva Colonia”.

De största evenemangen verkar vara karnevalstågen som oftast hålls på rosenmåndagen och går genom såväl större städer som mindre byar. De största består av hundratals lokala orkestrar och vagnar med diverse företag och föreningar som åker genom städerna och kastar överdrivna mängder godis, kakor, blommor med mera till åskådarna.

Delar av Aachens karnevalståg

Besök från Sverige

Eftersom tentaperioderna är långa hade jag tre-fyra veckors uppehåll mellan min näst sista och sista tenta, vilket blev ett bra tillfälle för föräldrarna att hälsa på. Förutom att se Aachen hanns besök till bland annat Liège i Belgien och Schloss Drachenburg i Königswinter med.

Schloss Drachenburg i Königswinter, precis söder om Bonn, är ett välbevarat slott från 1800-talet, som varje vinter lyses upp med inspiration från ett utvalt tema. Årets tema är Beethoven för att uppmärksamma att det var 250 år sedan han föddes i Bonn.

Nu väntar två veckor med studier inför den sista tentan, sedan en knapp månad ledighet innan sommarterminen börjar i April!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s