Vinterterminens slut och vårterminens början

Det blev ett längre uppehåll mellan förra blogginlägget och det här. I mitten av december åkte jag hem till Sverige under två veckor, under den julledighet vi hade här nere i Graz. Jag fick för första gången på två år, möjligheten att inte behöva plugga under julledigheten, vilket var skönt. Anledningen är att vinterterminen (höstterminen) fortsätter i Graz efter julledigheten ytterligare en månad, januari ut. Men efter en fridfull jul hemma, begav jag mig tillbaka till Graz vid nyårstid.

I Österrike firas nyår i form av Silvester. Namnets ursprung kommer från den romersk-katolska kyrkans kalender, och är en minnesdag till den heliga påven Silvester I. Nyår här i Österrike firas i princip likadant som firandet i Sverige, och förmodligen de flesta andra länder. Jag spenderade nyårsdagen med att gå på nyårskonsert, som genomfördes av Der Grazer Philharmoniker. Det var en häftig känsla att sitta och lyssna på musiken i det stora operahuset i Graz.

Tom lokal under pausen i mitten av föreställningen

Några dagar senare in i januari fortsatte vinterterminen på universitetet, allt som vanligt. Mina kommande tentor låg kring första veckan i februari och under januari började jag känna att tentorna nalkades. Tentapluggandet började i viss mån, och kurser började avslutas. I skrivande stund, är terminens tentor skrivna och det är skönt att vara klar med det, huruvida goda resultat eller inte. Det var intressant att se vissa skillnader mellan hur det är att skriva tentor här i Graz jämfört med i Sverige. Mellan kurser kunde det variera en hel del, från striktare till mer avslappnat. En intressant sak var att man var tvungen att ha med sig egna papper att skriva lösningarna till frågorna på (vid längre frågor). Så mitt under tentan, när jag behövde lite mer papper, plockade jag upp mitt anteckningsblock och rev ut ett par sidor, inget konstigt det… Tentorna i Graz är inte heller anonyma, utan man skriver sitt namn och givna nr på tentan. Det system med anonyma tentor vi har i Linköping, upplever jag som något positivt med avseende på att det garanterat att resultatet blir rättvist.


Men tentorna klara, och känslan över att jag hade suttit hemma och inne allt för länge, begav jag mig på en lite utflykt till Fürstenstand, en ”kulle” i utkanten av staden, för att fotografera lite. Trots att jag hade en vision om landskapsfotografering och fota staden där uppifrån, blev det inte riktigt vad jag hade tänkt mig. Det blev ett par foton över Graz, men inget spektakulärt. Istället fann jag möjligheten att foto något form av hjortdjur, men jag är inte helt säker på vad det var. Det var inte rådjur, och inte heller kronvilt, eftersom de var för små att var det. I vilket fall något som finns här i Österrike.


Med en avslutat vintertermin, har jag inga studier under resten av februari. Sommarterminens kurser börjar första veckan i mars. I nuläget sitter jag och fixar lite med förgångna och kommande kurser. Jag kommer ha en hel del schemakrockar kommande termin med avseende på mitt kursval, vilket är något jag försöker åtgärda genom att byta ut vissa kurser. Så med fart och energi från det skriva tenta-p, ska jag denna vecka försöka fixa så mycket praktiskt som möjligt, men fortfarande koppla av och försöka ha lite roligt. För nästkommande vecka, ska jag iväg till Tyrolen för åka skidor en vecka.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s