Corona är inte bara en öl

Nu är jag sedan ett par veckor tillbaka hemma i Linköping efter en väl avslutad termin i Peking. Nyheten om ett virus som spridit sig från Wuhan genom till större delen av Kina och även utomlands bör vara känd för de flesta i Sverige, men just idag har det kinesiska utbildningsministeriet och universitetet kommit med beskedet att starten av vårterminen 2020 skjuts upp tills vidare. Samtidigt avråder svenska UD alla ickenödvändiga resor till Hubei-provinsen i Kina. Vi råds av administrationen på BIT att inte återvända till landet i förtid utan avvakta ytterligare besked. Rykten om att terminen ska ställas in helt verkar sprida sig på campus BIT. De studenter som läser vid Fudan University i Shanghai och Nanjing University i Nanjing har ännu inte fått tydlig information om vad som gäller för deras termin. En tysk utbytesstudent jag känner åker hem från Peking idag.

Efter SARS-epidemin (orsakades av samma typ av virus) som spreds från södra Kina 2003 då regeringen försökte mörklägga omfattningen av krisen är en del av befolkningen skeptiska till informationen som sprids på nätet och det spekuleras i huruvida antalet smittade är i själva verket mycket högre än vad som angetts. Dödstalet hann stiga till cirka 800 personer med tio gånger så många infekterade innan smittan kommuner kontroll. Antal infekterade i detta fall stiger dagligen och uppskattas till omkring tusen av olika media, men det är nog svårt att få en exakt siffra. Antalet döda i skrivande stund är över 50. På sociala medier delar folk råd om hur man skyddar sig och uppdaterar varandra om situationen. I mitt flöde i Weixin är det relativt lugnt; sjukhuspersonal länkar till infomercials om smittskydd och en del andra delar helt orelaterat innehåll, men coronaviruset är helt klart ett dominerande tema. En person i en löpargrupp tar initiativ till att samla ihop pengar och saker att skicka till behövande. Det råder brist på munskydd som blivit en måste-ha-vara, men det är inte säkert att det hjälper om man inte använder det korrekt. Tillverkare av produkten kallar in sina arbetare med löftet om tredubbel lön för att produktionen som avstannat under vårfestivalen ska komma igång. Myndigheterna efterlyser också ökad produktion av skyddsdräkter, men fabrikerna hinner inte med.

Reaktionen från staten har varit kraftig och statsmakten har en del verktyg att använda. Regeringen har i princip bommat igen flera städer, bland annat Wuhan, i Hubei-provinsen och alla bussar till och från Peking ska ha stoppats. Nyårsfirandet i huvudstaden har ställts in. Under veckan har många varit på resande fot för att besöka sina familjer under högtiden vilket ökat risken för spridning ytterligare. Enligt kinesiska experter är inkubationstiden ett par dagar till två veckor och sjukdomen smittar sannolikt under denna period.

I väntan på ytterligare information har jag börjat läsa några kurser vid Linköping ifall det inte blir någon returresa denna termin. Jag njuter nu av lyxen att kunna använda internet utan VPN, sitta i stolar som har genomtänkta proportioner och att kunna laga mat på egna villkor. Linköpingsluften är ren (även om Pekings luft var över förväntan i december och tidigt i januari) och det är en fröjd att kunna cykla och springa fritt. En av de få nackdelarna är att perioden av dagsljus är två timmar kortare och vi har betydligt mycket mer nederbörd och blåst. Trots allt detta vore det tråkigt att inte kunna återvända till Kina, en termin är lite för kort för ett utbyte i min mening, och nu när man vet hur saker och ting fungerar börjar det bli lättare. Dessutom blir det krångligt att läsa alla kurser i rätt ordning om jag skulle hoppa in på LiU nu. Det enda att göra är att bevaka hur situationen utvecklas och agera på nya besked. För de drabbades skull hoppas jag att allt kommer under kontroll snart.

Gott nytt råttans år!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s