Kulturkrock^-1, Advent & Studiesituation

Kulturkrockar är ett vanligt fenomen när man bor i ett annat land med en skild kultur, men hittills har jag inte varit med det. Det kan bero på att Österrike inte är så olikt Sverige, i jämförelse med hur det är för utbytesstudenterna i Asien. Det finns dock skillnader mellan Österrike och Sverige, men det är inget jag reflekterar över, eftersom jag känner mig så hemma här. Jag har varit i Österrike flertalet gånger under många års tid, och känna mig relativt kulturellt assimilerad.

Jag upplevde dock något i veckan som jag låter kalla en invers kulturkrock. Lite bakgrund: I Österrike är handel med kontanter väldigt vanligt och många ställen accepterar bara det. Tekniken har dock gått framåt och det är ofta inte några problem med att betala med kort, inklusive kontaktlös betalning (NCF-teknik). Jag uppskattar dock kontanter, och har många gånger i Sverige blivit frustrerad över att ha blivit nekad kontantbetalning, till skillnad från i Österrike där de verkligen lovprisar kontanter.

Till händelsen i veckan: Jag var på ett café för att köpa en take-away kaffe innan föreläsning. När jag sedvanligt skulle betala med kontanter i kassan, tappade jag nästan hakan när jag fick höra att de bara accepterade betalning med kort (samma reaktion som när jag höra de häpnadsväckande resultatet om Liouvilles sats). Det är något som de flesta svenskar inte skulle uppleva som konstigt, men däremot de flesta Österrikare inklusive mig.


Under helgen i Graz började firandet av Advent, vilket är en julmarknad. Jag var inne i stadens centrum i fredags för att se vad som pågick, och jag tog del av festligheterna. Jag såg att den lokala föreningen i konståkning hade en mindre uppvisning på isbanan som gjorts iordning, som jag tror kommer vara kvar där för allmän åkning.

Någon som jag inte riktigt har förstått, är hur länge denna julmarknad pågår. Om jag har förstått rätt, enligt den information som finns, så kommer julmarknaden och dess handelsstånd, finnas där varje dag enda fram till julafton. Det är alltså ställen som säljer mat och dryck, lokalt hantverk och vissa underhållning. Det ska bli intressant att se kommande veckor, hur det kommer att fortsätta.

Traditionsenligt är drycken Glühwein en central del av firandet av advent och jul i Österrike. Glühwein är Tysklands och Österrikes motsvarighet till glögg. Det är teknisk sätt samma sak och olika varianter kan nog skilja sig på många sätt. I allmänhet är Glühwein inte likt den svenska söta, starkt kryddade glöggen. Glühwein smakar huvudsakligen vin, och är måttligt kryddat med citrus och de sedvanliga glöggkryddorna. Enligt min palett är Glühwein en mer utvecklad och balanserad dryck än den svenska glöggen.


Min studiesituation i Graz har förändrat sig lite. Om man ändrar och byter ut kurser måste man uppdatera sin studieplan, men det har jag som tur inte behövt göra. Jag är fortfarande registrerad på alla kurser jag hade planerat att läsa, men läser däremot inte alla.

Min motsvarande kurs till termodynamik och statistisk mekanik, här Statistical Physics, är en kurs som sedan terminstart har haft lägst prioritet. Anledning är att det är den kursen som orsakar kollision med två andra kurser, därav är den kursen det logiska valet att sätta i andra hand. Jag går fortfarande på den föreläsningen i veckan jag kan gå på, men det är en svår kurs. I Graz är det en masterkurs och de skrivna förkunskaperna är en bachelor i fysik, vilket jag inte har. Detta blir nog en kurs jag får fortsätta med i Linköping.

En annan kurs som ligger på efterkälken är statistiken. Som tidigare nämnt ska man ha läst sannolikhetslära innan man läser statistik, vilket är något jag inte har gjort. Kursen har verkligen blivit svår nu, så på föreläsningarna sitter jag mest och antecknar det som är ”läsligt” på tavlan, och jag förstår väldigt lite. Tillsammans till föreläsningskursen finns också en övningskurs som man också ska läsa. Där får vi övningar varje vecka, att göra till nästkommande vecka som ska presenteras på tavlan. Det är frivilligt, men man får poäng som går till det slutgiltiga betyget. Det var där jag insåg hur mycket förkunskaper jag egentligen saknade. 9/10 av dessa uppgifter klarar jag inte av att göra, eftersom de innehåller diverse begrepp som jag inte är bekant vid, och därmed inte kan räkna med.

För att få ut något av statistiken och inte slösa bort min tid, har jag börjat läsa upp min kunskap i sannolikhetslära. Jag har den svenska boken som används i både kurserna på LiU, och har börjat läsa och studera utifrån den. Jag har planerat att läsa sannolikhetslära i vår här i Graz, den kurs som ligger i grund för statistiken jag läser nu. Vare sig hur det går med den, som kommer det med säkerhet gå enklare om jag har pluggat på den motsvarande svenska kursen i sannolikhetslära.

Jag rekommenderar starkt att de studenter som ska studera utomlands på Yi kollar upp detta. Om kurserna skulle ligga fel som de gör för mig, kan det vara en idé att läsa sannolikhetsläran (TAMS14) på LiU andra året.

Annons