Kulturkrock: Sophanteringen i Japan

I våran första Q/A fick vi en fråga som handlade om kulturkrockar vilket fick mig att tänka igenom min upplevelse av Japan hittills, vilken jag skulle välja och vad jag ville berätta om. Man tar ofta saker för givet i det land eller plats man bott ett längre tag i och man vänjer sig snabbt till de system som finns upprättade där. När jag tänkte på det var en av mina första tankar om bekvämligheter i vardagen och då speciellt sophanteringen som skiljer sig ganska mycket mellan Japan och Sverige och då tänkte jag skriva några ord om det.

I Sverige har vi oftast sophanteringshus där vi kan källsortera och slänga sopor lite eftersom det byggs upp. När sopkassen är full bär vi ut den, simple as that. Plast, kartong, matavfall eller övrigt. I Japan gör man inte riktigt så och själva sophanteringsprocessen skiljer sig åt beroende på vilken stad eller distrikt inom staden man bor i men oftast har systemen de gemensamma nämnarna:

  • Det finns en utpekad plats där man lägger soporna som oftast skyddas av ett galler eller nät för att skydda soporna mot katter och fåglar.
  • Man ställer ut vissa typer av sopor på specifika vardagar. Soporna klassificeras som: brännbara, icke-brännbara, pet-flaskor och burkar och plast. Grov sopor får man oftast beställa hämtning av, oftast mot en liten kostnad.
  • Vardera typ har en egen stor plastpåse man ska lägga skräpet i.
  • Du ska mellan två klockslag ställa ut soporna och missar man dem får man helt enkelt vänta.

Där jag bor är systemet:

  • Brännbara (inkluderat matavfall som inte sorteras separat) på måndagar och torsdagar.
  • Plast tisdagar
  • Pet-flaskor onsdagar
  • (Vad jag förstått har vi inte en specifik dag för icke-brännbara utan de läggs i en egen hög)
  • Soporna ska ställas ut mellan kl 5:00-8:00 samma dag, missar man får man vänta tills nästa tillfälle.

När man bor i en enhet med andra personer märker man snabbt att vissa typer av avfall byggs upp snabbare än andra, speciellt matavfall och de som lätt börjar lukta illa om. Då det händer och man kanske råkat missa att ställa ut soporna på, säg en torsdags morgon får man ha den där illaluktande påsen i korridoren tills på måndag morgon. Vid sådana tillfällen saknar man bekvämligheten vi har i Sverige att kunna slänga sopor allt eftersom behovet uppkommer. Men med lite disciplin och planering är det hanterbart, dock med viss irritation ibland när man missar dagarna haha.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s