Äntligen i Japan. 日本にやっと来た。

Ankomst och avfärd

Jag anlände till Osaka den 24 september, i skrivandes stund för två dagar sedan, en resa som från incheckning i Arlanda tills jag kom igenom migrationskontrollen tog ca 24 timmar. Dock så började min resa mot Japan inte den 23 september, utan för två år sedan då jag började studera Yi på Liu.

Resan började vid Arlanda med en snabb mellanlandning i Dubai och sedan raka spåret mot Kansai International Airport KIX. Efter en förväntansfull resa stod jag äntligen på japansk mark, en dröm jag haft sedan ett antal år tillbaka om att studera och bo i Japan, verkar äntligen bli uppfylld.

Från flygplatsen åkte jag tåget in till Osaka via ett lokalt tåg, halva priset jämfört med express men tog cirka fyra gånger längre tid. Jag blev förvånad över hur tyst det var på tåget då det knappt var någon som förde en konversation. Ingen pratade i mobilerna då de skulle störa de andra resenärerna och de som hade en konversation med varandra pratade med låg röst till varandra. Dock så satt majoriteten och antingen läste eller spelade på telefonerna deras.

De flesta arbetarna eller ”salary-man” サラリーマン stod ofta och skrev i sina kalendrar. Nåväl, nu började jag bli trött och försökte ta upp så lite plats jag kunde med mig själv och min 30 kg resväska.

Resan till hotellet tog cirka 2 timmar och kom fram vid 21-tiden. Gick snabbt förbi Family-mart eller den lilla コンビニ som låg alldeles bredvid och köpte lite mat. Sen tillbaka till rummet för snabb dusch och sen sova ut. Glad och uppspelt över att mitt äventyr i Japan äntligen börjat.

Första dagen i Osaka

Efter en skön natts sömn vaknade jag tidigt på morgonen som jag inledde med att planera min första dag här i Osaka, vad ska jag hitta på, tänkte jag. Det fanns ett antal platser jag skulle vilja besöka och se, men dessvärre inte har tid att se alla. Efter en kort stund betänketid stod det klart. Jag skulle först till Osaka slott.

Osaka slott

Efter en kort färd med Osaka Loop Line anlände jag till 大阪城公園駅, (Osakas slotts park). Att besöka denna historiska storslagna plats slog mig med häpnad, det kändes verkligen som man gick genom historien.

Insidan av slottet var minst lika häpnadsväckande, där fanns det sju våningar, där entréplan hade giftshop och informationsdisk och sjundevåningen var högst upp med utkiksplan. De mellanliggande våningarna hade alla olika teman med ett genomgående drag, de berätta alla historien om Tototomi Hideyoshi och Tokugawa Ieyasu. Två av de tre enare av Japan. De två sista våningarna innan toppen beskrev sommar- och vinterkrigen mellan Tokugawa Ieyasu och Toyotomi Hideyori, Hideyoshis son. Det råkade visa sig att man inte fick ta bilder på tredje och fjärde våningen (vilket jag inte visste om då utan hade missat att se skylten) vilket ledde till att en vakt kom fram och tittade argt på mig och pekade på en skylt. Bad lite vänligt om ursäkt på den finaste japanskan jag kunde och de verkade okej med det. De hade riktigt välbevarade och moderiktiga rustningar och utstyrslar från sengoku-jidai perioden.

En annan sak som slog mig är hur den historiska delen av Japan beblandats så väl med den moderna delen märktes tydligt då bredvid monument och statyer finns de mytomspunna 自動販売機 eller på svenska, de små varuautomaterna.

Min första onigiri
Min första onigiri

Tennouji Zoo, 天王寺動物園

På min väg till min andra destination som var Isshinji, 一心寺, råkade jag gå förbi Tennouji zoo, där jag bestämde mig för att gå in och kolla på djuren. Entren kostade 500 yen (cirka 48 kronor), vilket jag tyckte var ganska billigt för en vuxen.

Väl därinne sprang jag på en massa skolklasser med elever från lågstadiet som var där på studiebesök. Alla elever hade likadana kläder eller uniformer med det enda som skilde dem åt var färgen på deras små mössor som skyddade ansiktena från solen.

Jag blev glatt förvånad över hur många olika typer av djur och arter som fanns där, dock samtidigt som jag blev fascinerad blev jag även ledsen för djurens skull. Varje djurs bur var i mina ögon extremt liten och inte i närheten av stor nog för att de ska kunna röra sig ordentligt. Studentrummen i Ryd känns förhållandevis större ut i mina ögon. Detta märktes tydligt på vissa djurs beteende och hur lite de rörde sig runt i buren.

Isshinji, 一心寺

Min sista destination för dagen var Isshinji – templet. Jag hade läst lite om det innan och blev intresserad av deras Okutsu Butsu, ”ben-Buddhas”. Det visar sig att deras Buddha-statyer är gjorde från material blandat med askan från avlidna människor. Där varje staty ska innehålla aska från ca 150 000 människor och just nu finns det sex stycken sådana statyer (enligt information från japanvisitor.com). Det var väldigt mycket folk där, speciellt äldre personer som var där för att be och visa respekt för de avlidna.

Kvällen

När det började närma sig kvällen gjorde sig jetlagen sig påmind, jag hade gått iväg för att träffa David (en annan student från Liu som också ska studera på Kobe) som blev lite förvånad över hur mycket jag hunnit med dagen efter resan hit. Kunde bara säga att jag är en person med mycket energi som inte behöver mycket vila…

Det, och sen hade jag ju faktiskt druckit en sisådär 5-6 burkar med kaffe från de alldeles för tillgängliga varuautomaterna.

Denna dag hade jag äntligen fått ny information från Kobe University om vilka kurser som faktiskt kommer gå av stapeln så dags att jämföra med min preliminära kursplan.


Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s