Dags för utlandsstudier

Efter två år av förberedande studier och nästan ett års ansökningsprocess är det till slut dags för mig att flytta till Tyskland och Aachen för att studera vid Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen, eller RWTH Aachen som det brukar kallas.

Ansökningsprocessen började med att jag valde ut vilka universitet/högskolor jag var intresserad av att studera vid. I ansökan valdes fem alternativ ut som jag rangordnade i min intresseanmälan för utlandsstudier. Till samtliga alternativ skulle en preliminär studieplan bifogas.

Några månader efter att jag skickade in intresseanmälan fick jag veta att jag hade blivit nominerad att ansöka till RWTH Aachen. Efter att ha tackat ja var dags att börja kolla upp hur och när den officiella ansökan skulle skickas in, då skulle även bland annat en komplett studieplan och ett personligt brev (på tyska) skickas med. Den kompletta studieplanen ska innehålla relevanta kurser motsvarande minst 60 högskolepoäng. 

Därefter var det dags att börja planera resan, fixa boende och leta fram ett antal dokument som behövs för att registrera sig som student och invånare i Aachen. Att resa till Aachen är väldigt smidigt, flyg till Düsseldorf och sedan direkttåg till Aachen. Tåg hela vägen från Sverige är också ett möjligt alternativ, men då får man räkna med en restid på 18-20 timmar. Boendet löste sig betydligt enklare än jag hade förväntat mig, efter att ha väntat i två månader på besked om att eventuellt få bo i något/någon av universitetets egna rum/lägenheter för utbytesstudenter tröttnade jag och började kolla på andra alternativ istället. Jag höll då utkik på hemsidan wg-gesucht.de (där erbjuder och söker folk platser i så kallade WGs, eller Wohngemeinschafts, vilket är ett boende, oftast lägenhet, som flera studenter delar på) och hittade snabbt ett tänkbart alternativ. Några meddelanden och ett telefonsamtal med uthyraren senare var rummet mitt.

När jag skriver sista raderna och publicerar det här inlägget har jag redan hunnit vara i Tyskland och mer specifikt i Düsseldorf i två dagar, idag är det dags för avfärd till Aachen. Väl där ska jag flytta in och göra de sista förberedelserna innan studierna drar igång. Mer om resan och min första tid i Tyskland kommer i nästa inlägg!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s