Rofylld resa

Vad är definitionen av en rofylld resa? Är det så enkelt som harmonin i att resa och upptäcka nya platser? Eller när man kommer hem igen, och minns allt roligt man har upplevt?

Ordets etymologi är troligen det tyska ordet Ruhe, vars definition är ”avsaknad från oväsen, stillsamhet”. För mig var det en rofylld resa att ta tåget ned till Österrike. Stillsamhet och lugnt var något jag fann. Jag slapp hetsen på flygplatser, stressen i säkerhetskontroller, och oväsen under flygningen, vilket var något jag uppskattade.

Min resa kom till sitt första stopp vid färjan mellan Rødby och Puttgarten. Det var uppfriskande känsla att komma ut på havet och känna den svalkande vinden i ansiktet. Resan över var relativt kort, cirka 40 minuter, så man fick ta vara på tiden; finna något att äta, klappa hundar och fotografera.

Resan fortsatte ned till Hamburg, där jag hade möjlighet att stanna några timmar och besöka en familjevän. Det blev lite sightseeing, där jag råkade på det kinesiska tehuset Yu Garden, ett ställe där jag satt och tog det lugnt en stund. Med Asien i sinnelag, blev det strax därefter en lunch på Sushi Lô.

Den sista delen av resan hade jag sett fram emot, en resa genom Tyskland till Österrike med nattåg. Det var något jag alltid hade viljat göra, sedan jag var en liten pojke, efter att ha sett James Bonds äventyr som till och från hamnade på denna typ av tåg. Drömmen uppfyllde min förväntan och min definition av en rofylld resa. Det vara en underbar känsla att somna in till hummandet av tåget, och dess regelbundna dunkande mot rälsen.

Jag vaknade upp kanske åtta timmar senare, kroppen full av energi och redo inför min ankomst till Graz. Det hade blivit en viss försening av tåget under natten, så efter jag hade stigit upp, var det fortfarande ett par timmar kvar tills ankomst. Men det gjorde mig inget. Det var en upplevelse att sitta på tåget och beskåda alperna, medan jag njöt av en rejäl tysk frukost.

Ankomst strax därefter. Jag kände mig entusiastisk för nya upplevelser under mitt utlandsår i Graz.

Annons