Nu bär det snart av!

Nu är det snart dags för avfärd! Efter två år av studier vid Linköpings universitet har det blivit dags för det stora huvudnumret av det internationella programmet i teknisk fysik och elektroteknik: utbytesåret. Jag kommer att tillbringa det kommande läsåret vid Beijing Institute of Technology (BIT) där jag ska läsa kurser i fysik, elektroteknik, matematik och programmering på kinesiska.

En hel del av förberedelserna inför studierna har varit att hitta kurser som går att tillgodoräkna till programmet vid LiU. Varje student som åker utomlands skriver året innan en studieplan som ska godkännas av universitetets utbildningsledare. Till hjälp finns LiU:s programplan och kurslistor från partneruniversitetet. Tanken är att vi ska läsa de kurser som ersätts med fackspråk under år 1 och 2, och vi tar därför inte en kandidatexamen men börjar på masterstudierna när vi kommer hem. Tyvärr har det inte funnits någon mer utförlig beskrivning av BIT:s kurser än deras namn. Jag är inte heller säker på hur själva kursvalen kommer att gå till och huruvida jag får delta i alla de kurser som jag behöver. Om det lyckas kommer en hel del arbete krävas för att hänga med på föreläsningarna. Invånare i Peking och norra delen av Kina tenderar att använda mer r-ljud (儿化) i sitt uttal, vilket kan få det att låta antingen grötigt eller vackert – det återstår att se om det är vanligt bland professorerna på universitetet.

Under sommaren har jag ordnat med visum (vilket innebär att kinesiska staten har alla mina fingeravtryck), resa och (förhoppningsvis) boende inför min vistelse i Kinas huvudstad. Om knappt två veckor lyfter planet och även efter att jag landat kommer jag vara både förväntansfull och en smula orolig. Oavsett hur det går är jag säker på att det kommer att bli ett mycket spännande år!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s