Utlandstudier & förberedelser

Efter två år av förberedelser börjar det närma sig avgång mot ett års utlandsstudier i Graz Österrike, på Technischen Universität (TU).

Jag har under dessa två år studerat det tyska språket och dess kultur, med förhoppning om att med smidighet kunna fortsätta min femåriga civilingenjörsutbildning i teknisk fysik och elektroteknik, i ett annat land.

Jag har sökt och ansökt till, kurser som kan ersätta de ordinarie kurser jag läser på Liu. De kurser som man kan läsa utomlands är nödvändigtvis inte alls lika de svenska, och det är ett tidskrävande arbete att finns kurser som godkänns av utbildningsledarna. Arbetet började i ett dokument kallat Preliminary Study Plan, vilket är en preliminär studieplan som måste godkännas av ansvariga personer på Liu, för att man ska bli nominerad och få åka utomlands. Vidare skickar man in en ansökan till det universitet dit man ska åka, och arbetet slutar i ett godkänt Learning Agreement (LA). I mitt fall, eftersom jag studerar i inom EU, går det genom programmet Erasmus+. Preliminär studieplan finns bifogad längs ned.

Slutligen var det boende. Det började med att spana på diverse sidor, såsom facebookgrupper och sidor rekommenderade av universitetet, för att se vilka möjligheter som fanns. I mitt fall, erbjöd inte TU Graz boende till min vetskap. Men jag hade tur och hittade efter inte så lång tid ett boende som jag trodde kunde passa mig. Jag tog kontakt med hyresvärden och efter viss mailkontakt, var det fortfarande inte säkert om jag skulle få möjlighet att hyra det. Sen efter ett långt samtal med hyresvärden på tyska, medan jag var på scoutläger, var det klart; hyreskontraktet skulle skickas över och boendet var löst.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s